מדריך להכרת החלב: איך יודעים אם חלב אם מקולקל

Guide to recognizing spoiled milk in a modern kitchen






איך יודעים אם חלב אם מקולקל – מדריך מקיף לזיהוי

איך יודעים אם חלב אם מקולקל – מדריך מקיף לזיהוי ואחסון נכון

חלב אם הוא המזון הטבעי והאידיאלי ביותר עבור תינוקות. הוא מכיל את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים להתפתחות תקינה, וגם נוגדנים המסייעים להגן על התינוק מפני מחלות. אולם, כמו כל מזון טרי, גם חלב אם עלול להתקלקל ולהפוך למזיק אם אינו מאוחסן כראוי. אימהות רבות שואבות חלב כדי לאפשר גמישות בהאכלת התינוק, אך לא תמיד בטוחות כיצד לזהות אם החלב עדיין ראוי לשימוש. במאמר זה נסקור את הסימנים העיקריים לזיהוי חלב אם מקולקל, נלמד על שיטות האחסון הנכונות, ונבין את ההשלכות הבריאותיות של האכלת תינוק בחלב שאינו טרי. ידע זה חיוני לכל אם המשתמשת בשאיבת חלב, ויכול לסייע בהבטחת בריאות התינוק ותזונתו המיטבית.

חשיבות זיהוי חלב אם מקולקל

חלב אם הוא מזון חי המכיל תאים חיים, אנזימים, נוגדנים ורכיבים תזונתיים חיוניים לתינוק. אחסון לא נכון של חלב אם עלול לפגוע באיכותו ואף להפוך אותו למזיק עבור התינוק.

חלב אם מקולקל עלול להכיל חיידקים מזיקים שיכולים לגרום לתינוק בעיות עיכול, שלשולים, הקאות, ובמקרים חמורים אף זיהומים. לכן, היכולת לזהות האם חלב אם התקלקל היא מיומנות חיונית לכל אם.

בניגוד לחלב פרה, שהסימנים להתקלקלותו ברורים יחסית, חלב אם יכול להציג סימנים דקים יותר, שדורשים תשומת לב. אימהות שמבינות את הסימנים הללו יכולות למנוע מצבים בעייתיים ולשמור על בריאות תינוקן.

גם אם טעותן של אימהות תהיה לזרוק חלב תקין מתוך זהירות יתר, עדיף זאת מאשר להאכיל את התינוק בחלב שאינו טרי. הבנה טובה של הסימנים תסייע לאימהות לקבל החלטות מושכלות באשר לשימוש בחלב השאוב.

סימנים ויזואליים לזיהוי חלב אם פגום

בדיקה ויזואלית היא הצעד הראשון בזיהוי חלב אם שהתקלקל. חלב אם טרי מתאפיין בדרך כלל בצבע לבן עם גוון כחלחל או צהבהב קל, תלוי בתזונת האם ובשלב ההנקה.

אם מבחינים בשינויים הבאים בחלב האם, ייתכן שהוא התקלקל:

  • הפרדת שכבות: אמנם הפרדה של שומן בחלק העליון היא טבעית, אך אם לאחר ערבוב עדיין יש גושים או שהחלב נשאר מופרד – זהו סימן לבעיה.
  • שינויי צבע חריגים: צבע ורדרד (שעשוי להצביע על דם) או ירוק/שחור (שעלול להצביע על זיהום) דורשים תשומת לב.
  • מרקם סמיך או רירי: מרקם לא אחיד או גושי לאחר ערבוב מצביע על התקלקלות.
  • חלקיקים צפים: אם יש חלקיקים שאינם נעלמים לאחר ערבוב, ייתכן שהחלב מקולקל.

חשוב לציין כי חלב אם יכול להשתנות באופן טבעי במהלך היום ובשלבים שונים של ההנקה. לכן, חשוב להכיר את המראה הרגיל של החלב שלך לפני שמסיקים מסקנות.

כמו כן, חלב שנשאב כאשר האם סובלת מדלקת בשד (מסטיטיס) עשוי להיראות שונה, אך לפי מחקרים הוא עדיין בטוח לתינוק במרבית המקרים. עם זאת, התייעצות עם יועצת הנקה או רופא ילדים מומלצת במצבים כאלה.

כיצד לזהות חלב אם מקולקל לפי הריח

הריח הוא אחד הסימנים המובהקים ביותר לזיהוי חלב אם שהתקלקל. חלב אם טרי אמור להיות בעל ריח נייטרלי יחסית, מתוק קלות, או אפילו ללא ריח מובהק.

כאשר חלב אם מתקלקל, הריח עשוי להשתנות באחת מהדרכים הבאות:

  • ריח חמוץ: ריח חמוץ דומה לחלב פרה מקולקל מצביע על התרבות חיידקים בחלב.
  • ריח דגים או ריח רע אחר: ריחות לא נעימים מעידים על התקלקלות מתקדמת.
  • ריח מתכתי: לעתים חלב מאוחסן שעבר חימום יתר או שנשמר זמן רב מדי עשוי לקבל ריח מתכתי.
  • ריח סבון: ריח סבוני עשוי להצביע על רמות גבוהות של ליפאז, אנזים שמפרק שומנים. זה לא בהכרח מעיד על קלקול מסוכן, אך יש תינוקות שמסרבים לשתות חלב כזה.

חשוב לציין כי חלק מהאימהות מדווחות על “ריח סבוני” בחלב שלהן שנשמר במקרר. זוהי תופעה הנגרמת מפעילות האנזים ליפאז שמפרק שומנים בחלב. חלב כזה בדרך כלל עדיין בטוח לשימוש, אך חלק מהתינוקות עשויים לסרב לשתות אותו בגלל הטעם השונה.

בכל מקרה של ספק לגבי ריח החלב, הכלל המנחה הוא “אם את מסופקת – אל תאכילי”. עדיף לזרוק כמות קטנה של חלב טוב מאשר להסתכן בהאכלת התינוק בחלב מקולקל.

טעימת חלב אם: האם זו דרך בטוחה לבדיקת קלקול?

מעבר לבדיקות הוויזואליות והריח, חלק מהאימהות בוחרות לטעום את החלב לפני שהן מאכילות את התינוק. דרך זו יכולה לספק אינדיקציה נוספת לגבי מצב החלב.

חלב אם טרי אמור להיות מתוק קלות או חסר טעם מובהק. שינויים בטעם שמעידים על קלקול כוללים:

  • טעם חמוץ או חמיץ: מצביע על התרבות חיידקים וחומציות.
  • טעם מר: עשוי להעיד על שינויים כימיים בחלב.
  • טעם מלוח: לפעמים מעיד על זיהום או דלקת בשד.

חשוב להדגיש כי טעימת חלב אם היא בטוחה למבוגרים, אך אם יש סימנים אחרים לקלקול (כמו ריח רע או מראה חריג), אין צורך להסתכן בטעימה. במקרה של ספק, עדיף לא להשתמש בחלב.

גורמים שונים כמו תזונת האם, תרופות, או אפילו שינויים הורמונליים יכולים להשפיע על טעם החלב. שינוי בטעם לא בהכרח מעיד על קלקול, אך אם הטעם חריג במיוחד, כדאי לנקוט משנה זהירות.

הנחיות לאחסון נכון של חלב אם

אחסון נכון של חלב אם הוא המפתח למניעת התקלקלות. טמפרטורה, כלי האחסון וזמן השמירה כולם משפיעים על איכות החלב ובטיחותו.

מיקום האחסון טמפרטורה זמן אחסון מרבי מומלץ
טמפרטורת החדר 16°C-25°C 4-6 שעות (אידיאלי עד 4 שעות)
מקרר 4°C או פחות 4 ימים (אופטימלי), עד 8 ימים בתנאים מושלמים
מקפיא במקרר רגיל -18°C 3-6 חודשים
מקפיא עמוק (נפרד) -20°C או פחות 6-12 חודשים

מספר עקרונות חשובים לאחסון נכון של חלב אם:

  • כלי אחסון: השתמשי בכלים ייעודיים לחלב אם או בשקיות אחסון מיוחדות. יש להקפיד שהכלים נקיים ומעוקרים.
  • סימון התאריך: תמיד סמני את תאריך ושעת השאיבה על הכלי.
  • כמויות קטנות: עדיף לאחסן בכמויות של 60-120 מ”ל כדי למנוע בזבוז.
  • מיקום במקרר: אחסני את החלב בחלק האחורי של המקרר, לא בדלת, שם הטמפרטורה יציבה יותר.
  • הקפאה נכונה: השאירי מעט מקום בכלי האחסון כי חלב מתרחב בהקפאה. סדרי את החלב הקפוא לפי תאריכים, והשתמשי קודם בחלב הישן יותר.

חשוב לזכור שחלב אם שהופשר במקרר יכול להישמר עד 24 שעות נוספות במקרר, אך אסור להקפיאו שוב. חלב שהופשר לחלוטין (לטמפרטורת החדר) יש לצרוך תוך שעתיים או לזרוק.

אימהות שמשלבות כמה שאיבות במשך היום יכולות לאחסן את החלב הטרי במקרר ולצרף אותו לחלב קודם אחרי שהתקרר לאותה טמפרטורה. לעולם אין לערבב חלב חם עם חלב קר – זה עלול לגרום להתרבות חיידקים.

סימנים לקלקול חלב אם לאחר הפשרה

חלב אם שהוקפא ולאחר מכן הופשר דורש תשומת לב מיוחדת. הפשרה לא נכונה או שימוש בחלב שעבר זמן רב מדי לאחר ההפשרה עלולים להוביל להתקלקלות.

סימנים לזיהוי קלקול בחלב אם שהופשר כוללים:

  • ריח חמוץ חריף שלא היה לפני ההקפאה
  • גושים שאינם נעלמים לאחר ערבוב עדין
  • צבע שהשתנה באופן משמעותי בהשוואה למראה לפני ההקפאה
  • שכבת שומן שאינה מתערבבת עם החלב הנוזלי גם לאחר ערבוב קל

יש לציין שחלב אם שהופשר עשוי להיראות מעט שונה מחלב טרי. למשל, הפרדה לשכבות היא תופעה נורמלית, וערבוב עדין אמור לפתור זאת. כמו כן, חלב מוקפא עלול להיראות צהוב יותר מחלב טרי עקב שינויים טבעיים בשומנים.

הפשרת חלב אם צריכה להיעשות במקרר (עדיף), במים קרים או פושרים, או במחמם בקבוקים מיוחד. לעולם אין להפשיר חלב אם במיקרוגל – זה עלול ליצור “כיסי חום” ולפגוע ברכיבים התזונתיים.

ההשלכות של האכלת תינוק בחלב אם מקולקל

האכלת תינוק בחלב אם שאינו טרי או שהתקלקל עלולה להוביל למספר בעיות בריאותיות. חשוב להכיר את הסימפטומים האפשריים כדי לזהות בעיה במהירות.

תסמינים אפשריים לתינוק שקיבל חלב אם מקולקל:

  • הקאות או יריקות מוגברות
  • שלשול או שינוי בצבע, בתדירות או במרקם היציאות
  • התנהגות עצבנית או סירוב לאכול
  • חום או סימני זיהום אחרים
  • כאבי בטן (ניכרים בבכי מוגבר ומשיכת הרגליים לבטן)

אם התינוק מפתח אחד או יותר מהתסמינים הללו לאחר שקיבל חלב ששאוב שאוחסן, יש להתייעץ עם רופא ילדים בהקדם האפשרי. חשוב במיוחד להיוועץ ברופא אם מופיעים סימני התייבשות כמו חיתולים יבשים, בכי ללא דמעות, או פונטנלה (הרקה) שקועה.

למרבה המזל, ברוב המקרים, התסמינים קלים וחולפים תוך 24-48 שעות. עם זאת, תינוקות פגים או תינוקות עם מערכת חיסונית מוחלשת נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים, ולכן נדרשת זהירות מיוחדת.

חשוב לציין כי תינוקות מסוימים עלולים לסרב לשתות חלב אם שאינו “טרי” במיוחד, גם אם הוא עדיין בטוח מבחינה בקטריולוגית. תופעה זו מכונה “סירוב עקב טעם סבוני” ונגרמת מפעילות האנזים ליפאז. במקרה כזה, החלב בטוח לשימוש אך התינוק פשוט אינו אוהב את הטעם.

הגורמים המשפיעים על קצב התקלקלות חלב אם

מספר גורמים משפיעים על המהירות שבה חלב אם עלול להתקלקל. הבנת גורמים אלה יכולה לעזור לאימהות לשפר את שיטות האחסון שלהן.

הגורמים העיקריים המשפיעים על קצב התקלקלות כוללים:

  • טמפרטורת האחסון: גורם מכריע – ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, כך החלב יתקלקל מהר יותר.
  • היגיינת השאיבה: ידיים ומשאבות לא נקיות מכניסות חיידקים לחלב וזירוז תהליך הקלקול.
  • כלי האחסון: כלים שאינם נקיים או אינם מיועדים לאחסון חלב אם עלולים להאיץ קלקול.
  • חשיפה לאוויר: כלים לא אטומים מאפשרים חדירת חיידקים ומזרזים התקלקלות.
  • הטלטול והובלה: טלטול רב מדי או אחסון ללא קירור בזמן נסיעות מאיצים קלקול.

כדאי לדעת שחלב אם מכיל אנזימים אנטי-בקטריאליים טבעיים שעוזרים לעכב התפתחות חיידקים מזיקים. למעשה, אחד המחקרים הראה כי חלב אם שנשמר בטמפרטורת החדר היה בטוח לשימוש לפרק זמן ארוך יותר מחלב פרה בתנאים דומים.

גם אופן ההאכלה משחק תפקיד: חלב שכבר היה במגע עם פי התינוק מכיל חיידקים מפיו, ולכן יש לזרוק אותו אם לא נצרך תוך שעתיים. לכן, מומלץ להאכיל בכמויות קטנות ולהוסיף אם צריך, ולא להציע כמות גדולה מראש.

האם ניתן להשתמש בחלב אם “חשוד” בדרכים אחרות?

אימהות רבות מתלבטות מה לעשות עם חלב אם שיש לגביו ספק, אך לא ברור שהוא מקולקל לחלוטין. יש מספר אפשרויות לשימוש בחלב כזה מבלי להאכיל בו את התינוק באופן ישיר.

אפשרויות שימוש חלופיות לחלב אם שאיכותו מוטלת בספק:

  • אמבטיות חלב: חלב אם יכול להרגיע גירויים בעור ולעזור בטיפול באקזמה או בפריחת חיתולים.
  • קומפרסים לעיניים: חלב אם יכול לעזור בהקלה על דלקות עיניים קלות.
  • משחה טבעית: ניתן למרוח חלב אם על פצעים קטנים, עקיצות חרקים או כוויות שמש קלות.
  • הוספה לאמבט: הוספת חלב אם לאמבט התינוק יכולה להרגיע עור מגורה.

חשוב להדגיש כי שימושים אלה מתאימים רק לחלב שיש ספק לגבי איכותו לצריכה (למשל, עבר את זמן האחסון המומלץ אך אין סימני קלקול ברורים) ולא לחלב שיש בו סימני קלקול מובהקים כמו ריח רע או מראה חריג.

אימהות רבות מדווחות על תועלת עורית מחלב אם, וחלק מהמחקרים אכן מצביעים על יתרונות אנטי-דלקתיים ואנטי-בקטריאליים של חלב אם לשימוש חיצוני. עם זאת, בכל מקרה של בעיה עורית או דלקת חמורה, יש להתייעץ עם רופא לפני הטיפול העצמי.

שיטות לאחסון חלב אם שיימנעו את התקלקלותו

אחסון נכון של חלב אם מתחיל עוד לפני השאיבה ויכול להבטיח שמירה על איכות החלב לאורך זמן. להלן מספר עצות מעשיות שיכולות לעזור לשמור על חלב אם טרי ולמנוע התקלקלות.

שיטות יעילות למניעת קלקול חלב אם:

  • היגיינה קפדנית: רחצת ידיים יסודית לפני שאיבה וניקוי כל חלקי המשאבה לאחר כל שימוש.
  • קירור מהיר: קירור או הקפאת החלב מיד לאחר השאיבה מפחית את הסיכון להתקלקלות.
  • שימוש בכלים מתאימים: כלי פלסטיק קשיח או זכוכית עם מכסים אטומים, או שקיות ייעודיות לאחסון חלב אם.
  • מנות קטנות: אחסון בכמויות של 60-120 מ”ל מצמצם בזבוז ומאפשר הפשרה של הכמות הדרושה בלבד.
  • רוטציית מלאי: סימון תאריך ושעה על כל מנת חלב ושימוש ב”ראשון נכנס, ראשון יוצא”.

טכניקת הסקאלדינג (חימום מהיר) היא שיטה שחלק מהאימהות משתמשות בה לשימור חלב אם. התהליך כולל חימום מהיר של החלב עד שמופיעות בועות בשוליים (לא רתיחה), קירור מהיר, ואחסון. שיטה זו יכולה להאריך את חיי המדף של חלב אם בטמפרטורת החדר, אך עלולה לפגוע בחלק מהאנזימים והנוגדנים.

בנוסף, מומלץ לא למלא לחלוטין את כלי האחסון אם מתכוונים להקפיא את החלב, מכיוון שנוזלים מתרחבים בהקפאה. השארת מרווח של כסנטימטר בחלק העליון תמנע התפוצצות או דליפה.

מיתוסים ועובדות על התקלקלות חלב אם

ישנן אמונות רבות לגבי חלב אם ואחסונו, וחלקן אינן מדויקות. הבנת ההבדל בין מיתוסים ועובדות יכולה לעזור לאימהות לקבל החלטות מושכלות יותר.

מיתוסים נפוצים מול העובדות:

מיתוס עובדה
חלב אם שנראה כחול או מימי הוא דליל מדי חלב אם משתנה במהלך היום ולאורך ההנקה. חלב קדמי נראה יותר כחלחל ומימי, אך הוא עשיר בלקטוז ומרכיבים חיוניים.
אם החלב מריח סבוני, הוא מקולקל ריח סבוני עשוי להצביע על פעילות גבוהה של האנזים ליפאז. החלב עדיין בטוח לשימוש, אך חלק מהתינוקות אינם אוהבים את הטעם.
אי אפשר להאכיל תינוק בחלב קפוא שהופשר חלב אם קפוא שהופשר כראוי בטוח לחלוטין לתינוק, כל עוד נצרך תוך הזמן המומלץ (24 שעות אם הופשר במקרר).
חלב אם ששינה צבע התקלקל תזונת האם, ויטמינים או מזונות מסוימים יכולים לשנות את צבע החלב. שינוי צבע לבדו אינו בהכרח סימן לקלקול.

ישנן גם אמונות לגבי יכולת “הריפוי העצמי” של חלב אם. אכן, חלב אם מכיל אנזימים אנטי-בקטריאליים שיכולים לעכב התפתחות חיידקים מסוימים, אך אלה לא יכולים “לתקן” חלב שכבר התקלקל. ברגע שיש סימני קלקול ברורים, אין דרך לחזור אחורה.

מיתוס נפוץ נוסף הוא שאחסון בשקיות פלסטיק הורס את ערכו התזונתי של חלב אם. למעשה, שקיות אחסון ייעודיות לחלב אם מתוכננות במיוחד כדי לשמור על איכות החלב, ורבות מהן עשויות מחומרים שאינם מכילים BPA או רעלים אחרים.

סיכום: שמירה על בטיחות חלב האם

זיהוי חלב אם מקולקל הוא מיומנות חשובה לכל אם המשתמשת בשאיבת חלב. אימהות יכולות להסתמך על מספר סימנים ברורים כדי לקבוע אם החלב עדיין ראוי לשימוש: מראה, ריח וטעם הם המדדים העיקריים לזיהוי בעיות.

אחסון נכון הוא המפתח למניעת התקלקלות: שמירה על טמפרטורה מתאימה, שימוש בכלים נקיים ואטומים, וכיבוד זמני האחסון המומלצים יבטיחו את בטיחות החלב. זכרו תמיד את הכלל “אם יש ספק – אל תשתמשו”, כיוון שבריאות התינוק היא הדבר החשוב ביותר.

הפשרת חלב קפוא צריכה להיעשות באופן בטיחותי: במקרר, בזרם מים פושרים, או במחמם בקבוקים ייעודי – אך לעולם לא במיקרוגל. אחרי הפשרה מלאה, יש לצרוך את החלב תוך 24 שעות או לזרוק אותו.

לסיכום, הכרת הסימנים לחלב אם מקולקל, אחסון נכון, והיגיינה קפדנית יבטיחו שהתינוק יקבל רק חלב אם באיכות הטובה ביותר, עם כל היתרונות התזונתיים והחיסוניים שהוא מציע.

שאלות נפוצות על איך יודעים אם חלב אם מקולקל

האם ניתן להאכיל תינוק בחלב אם שיש לו ריח סבוני?

כן, חלב אם עם ריח סבוני בדרך כלל בטוח להאכלה. הריח נגרם מפעילות האנזים ליפאז שמפרק שומנים בחלב. עם זאת, חלק מהתינוקות עשויים לסרב לשתות חלב כזה בגלל הטעם השונה. אם התינוק מוכן לשתות את החלב ואין סימנים אחרים לקלקול (כמו ריח חמוץ או מראה חריג), החלב בטוח לשימוש.

כמה זמן חלב אם שהופשר מהמקפיא יכול להישמר במקרר?

חלב אם שהופשר במקרר (ולא הגיע לטמפרטורת החדר) יכול להישמר במקרר עד 24 שעות נוספות. חשוב לציין שאסור להקפיא מחדש חלב שהופשר. חלב שהופשר לגמרי והגיע לטמפרטורת החדר יש לצרוך תוך שעתיים או לזרוק אותו.

האם שינוי בצבע חלב האם מעיד תמיד על קלקול?

לא, שינויים בצבע חלב האם לא תמיד מעידים על קלקול. צבע חלב האם יכול להשתנות בהתאם לתזונת האם, צריכת ויטמינים, או אפילו בשלבים שונים של ההנקה. חלב עשוי להיות לבן, כחלחל, צהבהב או אפילו ירקרק (אם האם אוכלת הרבה ירקות ירוקים). שינוי צבע שמדאיג הוא אם החלב נעשה ורדרד (שיכול להצביע על דם) או חום/שחור שיכול להצביע על זיהום.

מה הסימנים שתינוק שתה חלב אם מקולקל?

אם תינוק שתה חלב אם מקולקל, הוא עשוי להראות את הסימנים הבאים: הקאות או יריקות מוגברות, שלשול או שינוי בדפוסי היציאות, בכי מוגבר וחוסר נוחות, סירוב פתאומי לאכול, חום, או כאבי בטן (ניכרים במשיכת הרגליים אל הבטן). אם תינוקך מראה סימנים אלו אחרי שקיבל חלב שאוב, יש להתייעץ עם רופא ילדים.

האם חלב אם שנשאר מהאכלה קודמת בטוח לשימוש?

חלב אם שהיה במגע עם פיו של התינוק ונשאר מהאכלה קודמת יש לצרוך תוך שעתיים או לזרוק. זאת מכיוון שרוק התינוק מכיל חיידקים שיכולים להתרבות בחלב. מסיבה זו, מומלץ להאכיל בכמויות קטנות ולהוסיף לפי הצורך, במקום להכין כמות גדולה מראש שעלולה להתבזבז.

האם צבע צהוב של חלב אם מעיד על קלקול?

צבע צהבהב בחלב אם הוא טבעי לחלוטין ולא מעיד על קלקול. למעשה, חלב אם יכול להשתנות בצבעו מכחלחל לצהוב, תלוי בתכולת השומן, בשלב ההנקה ובתזונת האם. חלב קולוסטרום (החלב הראשוני בימים שאחרי הלידה) הוא בדרך כלל צהוב יותר. גם חלב עם תכולת שומן גבוהה נוטה להיות צהבהב יותר. כל עוד אין סימנים אחרים לקלקול כמו ריח רע או שינויים במרקם, חלב צהבהב הוא תקין לחלוטין.

האם אפשר לחמם חלב אם במיקרוגל?

לא מומלץ לחמם חלב אם במיקרוגל משתי סיבות עיקריות: 1) חימום במיקרוגל יוצר “כיסי חום” בחלב שעלולים לגרום לכוויות בפה התינוק; 2) קרינת המיקרוגל עלולה להרוס חלק מהרכיבים התזונתיים והנוגדנים החשובים בחלב האם. עדיף לחמם חלב אם על ידי הנחת הבקבוק במיכל עם מים חמים, או באמצעות מחמם בקבוקים ייעודי.

האם חלב אם מקולקל תמיד יהיה בעל ריח חמוץ?

לא בהכרח. בעוד שריח חמוץ או חמיץ הוא אחד הסימנים הנפוצים לחלב אם מקולקל, ישנם גם סימנים אחרים כמו ריח רע (דמוי דגים), ריח מתכתי או מראה חריג. חלק מהנשים מדווחות על חלב עם ריח סבוני שנגרם מפעילות האנזים ליפאז, אך חלב זה עדיין בטוח לשימוש. תמיד כדאי להסתמך על מספר סימנים ולא רק על הריח כדי לקבוע אם חלב התקלקל.